Rocker - Camber - Flat! η σημασία της καμπύλης...What means ROCKER?
Το rocker, είναι όπως ακριβώς ακούγεται σαν reverse camber (καμπύλη γυρισμένη αντίστροφα προς τα πάνω). Όλα τα ski και τα snowboard είτε είναι rocker είτε camber, όταν μπουν στις ακμές τους και σταθμίζονται σε στροφή, τότε δημιουργείται το αντίστροφο camber. Tα camber ski παράγουν περισσότερη πίεση στο χιόνι από την κορυφή τους (μύτη) μέχρι την ουρά, με αποτέλεσμα να έχουμε την καμπύλη του σκι και να βγαίνει η ανάλογη στροφή, βάση της ακτίνας που δίνει ο κάθε κατασκευαστής.  
Ο όρος rocker είναι δανεισμένος από τα θαλάσσια σπορ, όπου είναι κοινός. Τα rocker ski και snowboard, προσφέρουν τέλεια πλεύση στο μαλακό χιόνι (πούδρα) και κάνουν πολύ πιο εύκολη την στροφή, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη πίεση στις ακμές όπως στα παραδοσιακά camber. 
Τα καινούργια τεχνολογικά σκι με rocker προσφέρονται στο ευρύτερο κοινό, με αποτέλεσμα να μένουν ικανοποιημένοι όλοι οι χιονοδρόμοι από τις επιδόσεις των σκι, από τον πιο αρχάριο μέχρι τον πιο προχωρημένο!
Να σημειώσουμε πως τα φαρδιά σκι που έχουν κατασκευαστεί κυρίως για πούδρα (μαλακά φρέσκα χιόνια), έχουν εξίσου όλα rocker!

Γιατί το rocker είναι τόσο πια της μόδας και τι κάνει ακριβώς για τους χιονοδρόμους όλων των επιπέδων!

Το rocker διευκολύνει κατά πολύ την πλευστότητα των σκι, στα μαλακά και ανακατεμένα χιόνια. Με το rocker οι μύτες των σκι πλέουν στην επιφάνεια και στην πούδρα, αλλά και σε βαριά χιόνια! Η αίσθηση που μας δίνει είναι ομαλή όπως όταν σερφάρουμε στην θάλασσα με wakeboard ή water ski!
Στο σκι με rocker δεν χρειάζεται πλέον να ακολουθούμε τις παλιές λανθασμένες συμβουλές, τύπου ρίξε το βάρος πίσω ώστε να βγει η μύτη του σκι έξω από το χιόνι και να μπορέσεις να στρίψεις.
Κάνουμε σκι κανονικά όπως και στην πίστα. Κάτι παρόμοιο ισχύει και στο snowboard. Γενικότερα, το rocker μας βοηθά να διατηρήσουμε μία καλύτερη και ευκολότερη στάση πάνω στα σκι, ώστε να εξοικονομούμε και δυνάμεις και να βελτιώνουμε τον χρόνο αντίδρασής μας.

ROCKER -  Περισσότερη ευελιξία
Το rocker φέρνει τη μύτη και την ουρά του σκι στην επιφάνεια του χιονιού, μειώνοντας την απόσταση επαφής των ακμών, με αποτέλεσμα να κάνει πιο εύκολες τις στροφές. Τα σκι μας γίνονται πιο ευκίνητα και πιο ευέλικτα και μας επιτρέπουν να (πιβοτάρουμε) χωρίς να γραπώνουν οι ακμές, με τα όποια δυσάρεστα αποτελέσματα..
Μπορούμε πλέον να πλαγιολισθήσουμε με ταχύτητα στο βαθύ χιόνι, να κινηθούμε πολύ πιο ευέλικτα ανάμεσα στα δέντρα στρίβοντας με μεγάλη ευκολία! 
Το rocker κάνει και την διαφορά στο σκι μέσα σε πάρκο, βελτιώνοντας κατά πολύ την απογείωση και την προσγείωση των αναβατών στα άλματα! Επιπλέον το rocker είναι μόδα και προσφέρει στυλ. 
Όταν βρίσκεστε στις ουρές των λιφτ και δουν οι διπλανοί σας τις μύτες και τις ουρές των σκι σας να μην ακουμπούν το έδαφος και σας ρωτήσουν γιατί είναι έτσι, πείτε τους ότι το rocker θα σας κάνει την ζωή πιο εύκολη και θα το καταλάβετε αμέσως όταν το δοκιμάσετε! Τα ski και snowboard με rocker, προσφέρονται για όλα τα επίπεδα χιονοδρόμων. Αυτό είναι και το δυνατό σημείο της τεχνολογίας αυτής. Αρχάριος ή προχωρημένος, νέος ή ηλικιωμένος, δεν έχει καμία σημασία!
 Η βόλτα με τα σκι σας, θα είναι κατά πολύ πιο ευχάριστη!! Να θυμάστε, πως υπάρχουν πάρα πολλοί συνδυασμοί με rocker όπως αναφέραμε πιο πάνω. Εσείς πρέπει να επιλέξετε ποιος είναι ο κατάλληλος συνδυασμός για το επίπεδό σας, ώστε να το ευχαριστηθείτε στο μέγιστο.Του Χρήστου Χιουρέα (skimad)

Το 2003 είχαμε διαθέσιμη μία επιλογή rocker σε πέδιλο του σκι, το περίφημο VOLANT SPATULA, εμπνευσμένο από τον θρύλο του freeride Shane Mc Conkey! Σήμερα μας προσφέρονται εκατοντάδες επιλογές από διάφορα μοντέλα rocker όλων των εταιριών και σε πέδιλα ski και σε snowboard για κάθε επίπεδο χιονοδρόμου.

Το Ski and Snowboard+, σας περιγράφει τι ακριβώς είναι το rocker και ποιος τύπος ταιριάζει καλύτερα για κάθε τεραίν. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι – κατηγορίες ski: Το camber, το rocker και το flat. Στα σύγχρονα σκι, οι εταιρίες χρησιμοποιούν πολλούς συνδυασμούς μεταξύ αυτών των τριών τύπων.
Αν και το camber χρησιμοποιείται πολύ καιρό πριν το rocker, οι εταιρίες το κατατάσσουν σαν ένα είδος rocker για λόγους απλότητας.
Το rocker είναι επίσης γνωστό και ως reverse camber (αντίστροφο camber), οπότε σκεφτείτε το camber ως το reverse rocker (αντίστροφο rocker).

What means CAMBER?
Το camber, είναι μια ελαφριά ανοδική καμπύλη στη μέση του σκι ή της σανίδας με τα σημεία επαφής της στο χιόνι να είναι κοντά στα άκρα.
Το camber απαιτεί μεγαλύτερη ακρίβεια στην έναρξη της στροφής και προσφέρει εξαιρετική ακρίβεια και δύναμη στα στρωμένα τεραίν (πίστες) και στα σκληρά χιόνια γενικότερα.
 Το βάρος του αναβάτη συγκεντρώνει την πίεση στις ακμές των σκι από το μπροστά μέρος μέχρι πίσω,  με αποτέλεσμα το καλύτερο δυνατό κράτημα στην στροφή. Αθλητές και υψηλού επιπέδου σκιέρ πάρκου, συχνά προτιμούν το camber για τα αγωνίσματά τους!

FLAT TECHNOLOGY
Το flat είναι το τελείως επίπεδο ski ή snowboard. από την μία άκρη του έως την άλλη(μύτη ουρά). Αν δηλαδή βάλουμε ένα πέδιλο του σκι επάνω σε ένα τραπέζι χωρίς φορτίο στη μέση του, τότε δεν θα υπάρξει καθόλου κενό ανάμεσα στην βάση του και στο τραπέζι.
Η εντελώς επίπεδη τεχνολογία, είναι πιο κοινή στα snowboard παρά στα σκι, αλλά είναι ακόμα πιο κοινό να δούμε σκι που είναι flat και να έχουν rocker στην κορυφή τους και καμιά φορά και στην ουρά τους.  Το flat ski προσφέρει εύκολη μετάδοση κίνησης (transition), με καλύτερη πρόσφυση ακμών απ’ότι  το rocker και καλύτερη ευελιξία απ’ότι προσφέρει το camber.

Αυτοί οι τρεις βασικοί τύποι (rocker, camber, flat) συνδυάζονται σε έναν άπειρο αριθμό στα σύγχρονα σχήματα των ski και των snowboard. Είναι κοινό και συνηθισμένο πλέον, ένα freeride ski να έχει rocker στην κορυφή του, να έχει παραδοσιακό camber στη μέση του και να είναι επίπεδη (flat) η ουρά του.
Δεν είναι ασυνήθιστο ας πούμε για ένα snowboard στην κατασκευή του να χρησιμοποιηθεί διπλό camber (ένα κάτω από κάθε πόδι) και να έχει rocker στις δύο του άκρες.
 Καινούργια σχήματα και συνδυασμοί συνεχίζουν να κατασκευάζονται κάθε νέα σαιζόν και προοδεύουν συνεχώς τεχνολογικά, με αποτέλεσμα να έχουμε κάθε χρόνο ακόμα καλύτερα ski και snowboard, για κάθε εφαρμογή που θέλουμε και για κάθε επίπεδο χιονοδρόμου!
πηγη: http://www.skimag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου