“Big fat, Juicy, like Mom used to make”

Κείμενο – φωτό: Παπαδακάκης Κων/νος
Θέλεις η μόδα της εποχής, θέλεις η καινούρια τεχνολογία στα πέδιλα, θέλεις η παιδική ανάμνηση της εξερεύνησης, η αλήθεια είναι ότι όλο και πιο πολύ κόσμος ψάχνει αδιαμόρφωτες πίστες.

Τα φαρδιά πέδιλα έκαναν τα δύσκολα εύκολα και η αίσθηση της στροφής σε εκείνο το απότομο λούκι δεν ξεχνιέται. Μια φορά μόνο να γευτείς πούδρα εθίζεσαι. Άσε που δεν υπάρχει γιατρειά.  
Ο τρόπος με τον οποίο ο χιονοδρόμος προσεγγίζει την πλαγιά που επέλεξε να κατέβει και πόσο κοντά αυτή βρίσκεται σε προσφερόμενες υπηρεσίες (αναβατήρες, σήμανση, πρώτες βοήθειες) ορίζει τις υποκατηγορίες του σκι εκτός πίστας.

• Front country: Σκι εκτός πίστας εντός των ορίων ενός Χιονοδρομικού κέντρου κοντά στους αναβατήρες και τις υπηρεσίες που προσφέρονται.
• Slack country: Σκι εκτός πίστας εκτός των οριων των χιονοδρομικών,  σε πλαγιές που εξυπηρετούνται από αναβατήρες, χωρίς ο χιονοδρόμος να χρησιμοποιήσει φώκιες ή να περπατήσει...

• Side country: Διαδρομές εκτός πίστας που όμως έχουν πρόσβαση από αναβατήρες. Ο χιονοδρόμος πρέπει να χρησιμοποιήσει φώκιες να περπατήσει ή να σκαρφαλώσει, προκειμένου να προσεγγίσει ή να επιστρέψει από αυτές.
• Back country: Διαδρομές μακριά από χιονοδρομικά και τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Ειδικές ικανότητες απαιτούνται για την πραγματοποίηση διαδρομών τέτοιου τύπου.

Το Freeride έχει αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό που δεν ορίζεται από την ηλικία, το φύλο, την οικονομική κατάσταση. Δεν έχει σημασία, αν γλιστράς με μαδέρια ή με σιδερώστρα με μονό σκι, ή με sit-ski η αίσθηση παραμένει η ίδια. Κοινό γνώρισμα για όλους αυτούς που επιλέγουν να κινηθούν εκτός πίστας, πρέπει να είναι ο σεβασμός και η εκτίμηση προς το βουνό.
Ειδικός εξοπλισμός πρέπει να συνοδεύει κάθε εξόρμηση μας εκτός πίστας, είτε είμαστε δίπλα στους αναβατήρες, είτε μακριά από αυτούς. Arva, Sonte, φτυάρι είναι υποχρεωτικά με το βάρος του σακιδίου να αυξάνεται αναλόγως της επιλογής.
Ειδικές γνώσεις και συνεχής επανάληψη, διασφαλίζουν την σωματική μας ακεραιότητα. Κάθε φορά που βγαίνουμε εκτός πίστας διπλασιάζουμε τους κινδύνους που μας περιβάλλουν εντός των ορίων ενός χιονοδρομικού.
 Και ενώ οι τραυματισμοί εντός των χιονοδρομικών είναι σαφώς περισσότεροι ως απόλυτος αριθμός, η σημαντικότητα των ατυχημάτων εκτός διαμορφωμένης διαδρομής είναι μεγαλύτερη.

Τα ελληνικά βουνά μπορούν να γίνουν το ίδιο φονικά με τα βουνά των Άλπεων, ενώ οι ελπίδες εξωτερικής βοήθειας ειδικά στις εκτός χιονοδρομικών περιοχές μάλλον είναι λιγοστές έως αδύνατες. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ατυχημάτων έχει αυξηθεί, αφού όλο και περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν να κινηθούν εκτός πίστας. Οι χιονοστιβάδες αποτελούν τον υπ αριθμόν ένα κίνδυνο παγκοσμίως με εκατοντάδες θύματα το χρόνο, ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει καταγεγραμμένος νεκρός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται και στην Ελλάδα. Σχετικά βιντεάκια κυκλοφορούν στο youtube.

Στη χώρα μας, η δυναμική του Freeride είναι τεράστια. Πριν από μερικά χρόνια, η κατάβαση της Βελίτσας ήταν σχεδόν η μόνη διαδρομή, ευρύτερα γνωστή, ενώ σήμερα έχουν γίνει τρία Freeride contest και το καταφύγιο του Κακάλου στο οροπέδιο των Μουσών, παραμένει ανοικτό και το χειμώνα προκειμένου να φιλοξενεί τους χιονοδρόμους.
Αθλητές παγκοσμίου επιπέδου όπως, η Eva Walkner, o Davo Karnicar και άλλοι, έχουν επισκεφτεί τη χώρα μας μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τις δυνατότητες των ελληνικών βουνών από τα Βόρεια σύνορα μας, μέχρι τη Κρήτη (που παρεμπιπτόντως έχει καταβάσεις υψομετρικής διαφοράς 1000 μέτρων!)

Τα βουνά είναι εκεί έξω και μας περιμένουν!
πηγη:http://www.skimag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου