Θέματα τεχνικής vol3

 Σωστή χρήση μπατόν 
Η χρήση του μπατόν είναι ενα απο τα πιο σημαντικά σημεία του σκι.Είναι σημαντικό στοιχείο της στροφής επειδή βοηθάει στο χρονισμό της. Η χρήση του μπατόν είναι κάτι που οι περισσότεροι σκιέρ δεν μαθαίνουν ή δεν κατανοούν πλήρως
. Η σωστή χρήση του μπατόν βελτιώνει την στροφή, βοηθάει στην διατήρηση της ισορροπίας και την ενδυνάμωση της τεχνικής σας.
 Η μη σωστή χρήση μπορεί να αλλιώσει την στροφή, την ισορροπία, τον χρονισμό καθώς και τον ρυθμό σας 
 Πρίν κάνετε χρήση των μπατόν πρέπει να σκεφθήτε πως εχετε τα χέρια σας. 
Η σωστή θέση είναι ψηλά και μπροστά σας, μακριά απο το σώμα.
 Οι περισσότεροι σκιέρ κρατούν τα μπατόν με κλίση προς τα μπροστά και τα χέρια κολημένα στο σώμα. Χαλαρώστε τους βραχίωνες, κρατήστε τους αγκώνες μακριά απο το σώμα και φέρτε τα χέρια μπροστά ετσι ώστε να τα βλέπετε.
Η στάση του σώματος σας πρέπει να είναι με ελαφρώς λυγισμένα τα γόνατα και τους αστραγάλους, με το βάρος κεντραρισμένο και ισορροπημένο σε ολο το πέλμα του ποδιού
 Τα χέρια ψηλά και μπροστά θα βοηθήσουν στο να διατηρηθεί η ισορροπία καθόλη την διάρκεια της στροφής.Εάν δεν σκέφτεστε να κρατήσετε τα χέρια σας ψηλά οπου μπορείτε να τα δείτε ή τα έχετε κρεμασμένα στο πλάι του σώματος σας, το βάρος σας θα είναι στίς φτέρνες ή θα εχει την τάση να πηγαίνει πρός τα πίσω καθώς η βαρύτητα θα σας τραβά κάτω στην πλαγιά
Οι πρωταρχικές κινήσεις του σκι ξεκινούν απο τα πόδια....
Ολες οι αλλες κινήσεις είναι δευτερεύσουσες, όπως οι κινήσεις των χεριών και το κάρφωμα του μπατόν. Ολες οι δευτερεύουσες κινήσεις πρέπει να βελτιώνουν και οχι να επιδεινώνουν τον τρόπο που κάνετε σκι. Το πώς θα δουλέψετε τα χέρια σας μπορεί να κάνει την διαφορά μεταξύ καταπληκτικού σκι και καταστροφής.
Με τα χέρια στη σωστή θέση είσαστε έτοιμοι να καρφώσετε το μπατόν. Το κάρφωμα του μπατόν είναι σημαντικό επειδή μας δίνει το χρονισμό κάθε στροφής.Τρία πράγματα κάνουμε για να στρίψουμε στο σκι. Πρώτον ελευθερώνουμε τις ακμές των σκι ταυτόχρονα για να ξεκινήσουμε μια νέα στροφή
Οταν οι ακμές ελευθερωθούν, τα σκι μας θα βρεθούν επίπεδα στο χιόνι. 
Οταν είναι επίπεδα τείνουν να κινηθούν πρός τη γραμμή πτώσης. 
Πλησιάστε το εσωτερικό σας πόδι στο εξωτερικό ώστε οι μπότες σας σχεδόν ν'ακουμπήσουν μεταξύ τους για να βελτιώσετε την ισορροπία σας.
Εχετε πλέον μεταφέρει την ισορροπία σας στο εξωτερικό σκι, συνεχίστε να πλαγιάζετε το εσωτερικό σκι στην εξωτερική του ακμή, καθώς αυτό εχει σαν αποτέλεσμα το γώνιασμα του εξωτερικού πλέον σκι. ( πλήρης ανάλυση της τεχνικής αυτής θα γίνει σε επόμενο αρθρο )
Το κάρφωμα του μπατόν είναι το σήμα για να ελευθερώσετε τις ακμές και να ξεκινήσετε μια νέα στροφή. Ταυτόχρονα με το κάρφωμα του μπατόν ελευθερώστε τις ακμές τών σκι και ξεκινήστε τη νέα στροφή
.Το πού θα καρφώσετε το μπατόν είναι επίσης σημαντικό. 
Σκεφθήτε οτι καρφώνετε το μπατόν πρός τη γραμμή πτώσης. Αντί να καρφώσετε το μπατόν κοντά στις μύτες των σκι, καρφώστε το στο πλάι, στο ύψος της μπότας και πρός την γραμμή πτώσης. Οταν λέμε κάρφωμα μη φανταστήτε καμιά βίαιη κίνηση. Απαλή επαφή της ροδέλας στο χιόνι είναι αρκετή
Το βίαιο κάρφωμα του μπατόν μπορεί να επιρρεάσει τη στάση του σώματος σας. Η κίνηση πρέπει να γίνεται μόνο απο τον καρπό. Απλά φέρτε το μπατόν μπροστά απο τον καρπό με μιά απαλή κίνηση. 
Δεν χρειάζεται υπερβολική κίνηση του βραχίωνα , απλό σπάσιμο του καρπού μόνο. Αφου καρφώσετε το μπατόν και μετά μην αφήνετε το χέρι σας να πέσει κάτω ή κινηθεί πρός τα πίσω. Κρατήστε το ψηλά και μπροστά όπως αρχικώς.
Εάν το αφήσετε να πέσει χάνετε την ισορροπία σας ενώ δημιουργείται και κατά κάποιον τρόπο μία κίνηση εκκρεμές ή περιστροφική που εχει σαν αποτέλεσμα η στροφή να ξεκινά με τους ώμους και οχι με τα πόδια.Η στροφή ξεκινά με πλάγιασμα του εσωτερικού ποδιού. Οταν ανασηκώνετε το ελεύθερο, εσωτερικό σκι - πόδι - και το πλαγιάζετε στην εξωτερική του ακμή, ισορροπήτε στο εξωτερικό ( σε σχέση με την στροφή ) πόδι κατα την διάρκεια της στροφής. 
Κάθε επιπλέον κίνηση του κορμού ή των βραχιώνων οταν καρφώνετε το μπατόν θα μεταβάλει αυτή σας την ισορροπία. 
Αυτός είναι και ο λόγος που θέλετε το κάρφωμα του μπατόν να γίνεται απαλά, με ...λεπτότητα και χωρίς άσχετη κίνηση του βραχίωνα ή του κορμού.
Συντακτης Θεοφάνης Μάστακας http://users.otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου