Θέματα τεχνικής..vol1

Κλειστά τά πόδια,ανοικτά τα χέρια.
Γιά να κατορθώσετε κάποτε να γίνετε καλός χιονοδρόμος και να τα βγάζετε πέρα σε όλες τις συνθήκες χιονιού , πατημένο ,απάτητο, σούπα , παγωμένο, πούδρα και να μη σάς φοβίζουν οι απότομες πλαγιές , οι μαύρες πίστες και οι πίστες με βουναλάκια (moguls) αυτό που πρέπει να προσπαθήσετε, είναι, να κάνετε σκί με τα πόδια σας κοντά το ένα στο αλλο.
Να υιοθετήσετε μια στάση όπου οι μπότες σας σχεδόν ν'ακουμπάνε μεταξύ τους χωρίς όμως το ενα πόδι να "κλειδώνει" πίσω απο το άλλο.
Δοκιμάστε την παρακάτω άσκηση
 .Ξεκινώντας μια παράλληλη στροφή και αφού όλο σας το βάρος βρίσκεται στο εξωτερικό σκί , φέρτε το εσωτερικό σας σκί, το οποίο κανονικά δέν πρέπει να εχει βάρος και να μπορεί να κινήτε ελεύθερα, κοντά στο εξωτερικό και εάν δυνατόν προσπαθήστε ν'ακουμπήσουν οι μπότες μεταξύ τους.Στήν αρχή θα σας φανεί δύσκολο , με τη συνέχη εξάσκηση όμως θα γίνει συνήθεια και πλέον θα εκτελείτε την κίνηση ασυναίσθητα.

Επειδή το να κάνουμε σκί με τα πόδια κλειστά απαιτεί περισσότερη ισορροπία απ'οτι εάν κάναμε σκί με τα πόδια μας ανοικτά θα ήταν πολύ οφέλιμο να ανοίξουμε τα χέρια μας στο πλάι και ελαφρός μπροστά οπού μπορούμε να τα βλέπουμε ετσι ώστε να ισορροπήσουμε καλύτερα. Δοκιμάστε να κατεβήτε μία ευκολη πλαγιά σε ευθεία πορεία - με τα πόδια σας κλειστά και τα σκί σας παράλληλα - εχοντας τα χέρια κολημένα στο πλάι σας
.Δοκιμάστε να στρίψετε.Στη συνέχεια ανοίξτε τα χέρια σας στο πλάι και μπροστά σας.Θα νιώσετε τη διαφορά . Οπως και ο σχοινοβάτης-ισορροπιστής έτσι και ο σκιέρ με την διάταση των χεριών στο πλάι αποκτά καλύτερη ισορροπιστική ικανότητα , προσόν απαραίτητο για να εξελιχθεί κανείς σε καλό σκιέρ.
Προσοχή όμως.Οταν λέμε πόδια κλειστά δεν εννοούμε και "κλειδωμένα" μεταξύ τους.Και κυρίως οχι το ενα γόνατο πίσω απο το άλλο ( τεχνική της δεκαετίας του εξήντα).Πρέπει τα πόδια σας να μπορούν να κινούντε ανεξάρτητα το ενα απο το άλλο χωρίς όμως η οριζόντια απόσταση τους να είναι μεγάλη. Τι εννοώ. Οταν στρίβουμε με μεγάλη ταχύτητα (ή σε απότομη πλαγιά) είναι απαραίτητο το εσωτερικό μας πόδι να "κάνει χώρο" για το εξωτερικό, το οποίο κλίνει πρός την πλαγιά για να γωνιάσει περισσότερο το σκί και να επιτρέψει στο σώμα μας μια σχετική κλίση.
Ο χώρος ανοίγει με την κατακόρυφη μετακίνηση του ποδιού πρός τα πάνω χωρίς όμως η οριζόντια απόσταση των ποδιών να μεταβάλεται. Φανταστήτε οτι η εσωτερική μπότα ακουμπά ή βρίσκεται πολύ κοντά στην εξωτερική γάμπα.
Αν και τα σκί είναι μακριά το ενα απο το άλλο τα πόδια του σκιέρ είναι κλειστά.
Δείτε την σχετική φωτογραφία.Η κάμψη αυτή του εσωτερικού ποδιού είναι επίσης απαραίτητη, ούτως ώστε να μη επιβαρυνθεί το εσωτερικό σκί .Σχεδόν όλο το βάρος του σώματος πρέπει να βρίσκεται στο εξωτερικό σκί.
Πόδια κλειστά λοιπόν και χέρια ανοικτά.
Στή συνέχεια θα δείτε πως η στάση σας αυτή θα σας δώσει μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα στο να μετατοπίζετε το βάρος και κατά συνέπεια την ισορροπία σας απο το ενα πόδι στο άλλο , απο το ενα σκί στο άλλο ,κάτι απαραίτητο στο να γίνετε πραγματικά καλός σκιέρ.
 ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Θεοφάνης Μάστακας    http://users.otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου