Θέματα τεχνικής vol 5

Ανοικτή και κλειστή στάση των ποδιών 

Μερικοί φίλοι με μηνύματα τους, αλλά και κάποιοι εκπαιδευτές στα χιονοδρομικά κέντρα με λένε ότι το να κάνει κάποιος σκι με τα πόδια κλειστά είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν διδάσκετε στους νέους μαθητές του σκι. 

Κάποιοι το βρίσκουν θηλυπρεπές... και προτιμούν το ..δυναμικό σκι με τα πόδια ανοικτά που ευνοεί τις μεγάλες ταχύτητες και προσφέρει περισσότερες συγκινήσεις. 
Αν και το τελευταίο είναι πολλές φορές θεμιτό, είμαι της γνώμης ότι το να μάθει κάποιος να κάνει σκι έχοντας την ικανότητα να κρατάει τα πόδια κλειστά όταν το θέλει και να μπορεί να ισορροπεί στο ένα σκι, είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Η στάση του σκιέρ με τα πόδια ανοικτά είναι μια στάση γενικά περιοριστική κατά τη γνώμη μου, στο σκι.  
Είναι μια στάση που επιβάλλει την κατανομή τού βάρους σας μεταξύ των δύο ποδιών.
 Είναι μια στάση που κάνει δύσκολη την άμεση και ακριβή μεταφορά ισορροπίας όπως επιβάλλεται στα bumps και σε απότομη.. πούδρα.
Στα bumps μια ανοικτή στάση των ποδιών έχει σαν αποτέλεσμα τα σκι σας να βρίσκονται συχνά σε διαφορετικά επίπεδα και κλίσεις και να έχουν ..πρόβλημα στα " στενά περάσματα" ...


Σε μαλακό χιόνι η ανοικτή στάση των ποδιών κάνει τα σκι να συγκλίνουν ή να αποκλίνουν γρήγορα και απροσδόκητα.
Πολλές φορές το αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι η πτώση του σκιέρ.
Το να κάνετε σκι με τα πόδια ανοικτά επιβάλλει "χονδρικές" και κουραστικές κινήσεις.

Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν εκπαιδευτές και προπονητές που επιμένουν ότι το σήκωμα του σκι είναι εκτός μόδας και ξεπερασμένο
Είναι αυτοί οι δάσκαλοι και προπονητές των οποίων οι μαθητές και αθλητές αγωνίζονται να επιτύχουν σταθερότητα και μεταφορά ισορροπίας σε ανώμαλο έδαφος.
Ισως έχετε παρατηρήσει ότι κατά διαστήματα οι καλύτεροι αθλητές του παγκοσμίου πρωταθλήματος σκι, κάνουν σκι έχοντας και τα δύο πέδιλα στο χιόνι και κατά διαστήματα ανασηκώνοντας το ένα πέδιλο.
 Ο λόγος είναι ότι ξέρουν πώς να ισορροπούν και πότε να ανασηκώνουν το σκι. 
Έχουν αφιερώσει πολλές ώρες στην εκπαίδευση και εκμάθηση της "μεταφοράς ισορροπίας". Είναι ικανοί ν'ανασηκώνουν το σκι όταν αυτό επιβάλλεται ή να το αφήνουν στο χιόνι , σε οποιοδήποτε σημείο της στροφής. 
Εάν μπορείς να ισορροπείς σ'ενα σκι , σίγουρα θα μπορείς και στα δύο ΄ εάν μπορείς να στέκεσαι μόνο στα δύο πόδια δεν θα μπορείς να ισορροπείς στο ένα. Για τούς σκιέρ που δεν έχουν μάθει να ισορροπούν στο ένα σκι , η ανοικτή στάση των ποδιών είναι η μόνη δυνατή μέθοδος. 
Η ειρωνεία εδώ είναι, ότι οι σκιέρ του παγκοσμίου κυπέλλου όταν βρίσκονται σε καλά πατημένο χιόνι , μπορούν να κάνουν σκι με τέλεια ισορροπία και τέλεια μεταφορά ισορροπίας ( βάρους) , έχοντας και τα δύο πέδιλα στο χιόνι. 
Μερικοί προπονητές και δάσκαλοι του σκι ( για προχωρημένους..) έχουν τέτοιο ζήλο ώστε οι μαθητές τους να μοιάσουν αυτούς τους αθλητές , που διδάσκουν μόνο αυτή την στάση των ποδιών. 
Πιστεύουν ότι θα υπάρξει άμεση επιτυχία απλώς με την υιοθέτηση μίας ανοικτής στάσης των ποδιών και ταυτόχρονης πίεσης και των δύο σκι. 
Αυτό που δεν κατανοούν είναι ότι οι αθλητές αυτοί έχουν κάνει το μάθημα τους. 
Μπορούν να ισορροπούν αποτελεσματικά ενώ κάνουν σκι με τα πόδια ανοικτά. Κάτι που έχουν μάθει περνώντας από αρκετά στάδια εκπαίδευσης .
Αρκετοί μαθητευόμενοι αθλητές έχουν " πηδήξει" αυτά τα στάδια . 
Πάρα πολλοί μεσαίου και προχωρημένου επιπέδου σκιέρ, είναι " κολλημένοι" στην στάση των ποδιών σε διάσταση, κάτι που τους εμποδίζει να εξελιχθούν σε καλούς σκιέρ παντός.. χιονιού.
Στην Φώτο . ο Hermann Maier καθώς στρίβει σ'εναν αγώνα Super-G. Εσωτερικό πόδι ανασηκωμένο και πλήρης ισορροπία στο εξωτερικό σκι. Από άλλη οπτική γωνία θα βλέπατε πόσο έντονο είναι το πλάγιασμα του σώματος στο εσωτερικό της στροφής.Η εξαιρετικά δυναμική αυτή στροφή δεν θα ήταν δυνατόν να εκτελεστεί εάν ο Maier είχε μάθει να κάνει σκι μόνο με τα πόδια ανοικτά και το βάρος σχεδόν και στα δύο σκι. Παρατηρήστε πόσο κοντά βρίσκονται το πόδια του σκιέρ.
Συντάκτης 
Θεοφάνης Μάστακας http://users.otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου