Συμβουλές για ασφάλεια στο σκι vol 1

Η πρακτική του σκι περιέχει εκτός απο τις βασικές γνώσεις για το χιόνι και το έδαφος και αλλά σημαντικά θέματα οπως η γνώση των κανόνων στις πίστες, η σωστή συμπεριφορά κατά την χρήση αναβατήρων, η κατανόηση των σημάτων της πίστας.
Με τον καιρό προστίθενται σ'αυτά άλλες εμπειρίες οπως η αναγνώρηση επικίνδυνων τοποθεσιών, η διάκριση εύκολων και δύσκολων ή επικίνδυνων περασμάτων, η συμπεριφορά οταν ο καιρός είναι κακός κ.λ.π.
Οι περισσότεροι σκιέρ είναι τόσο απασχολήμένοι με τον εαυτό τους κατά την κατάβαση ώστε δεν αντιλαμβάνοντε σχεδόν καθόλου τις διαφορές στη μορφολογία του εδάφους, την εναλλαγή φωτεινών και σκοτεινών σημείων, τη σηματοδότηση ορίων και προσανατολισμού.

Ο σκιέρ πρέπει να δίνει μεγάλη προσοχή στήν πίστα του σκι. Οπως ο οδηγός αυτοκινήτου αποκτά με τον καιρό την "εβδομη αίσθηση του", ετσι κι ενας καλός σκιέρ θα πρέπει να μάθει "να διαβάζει" το έδαφος.
Επειδή πολλοί σκιέρ κατεβαίνουν αστραπιαία χωρίς να προσέχουν, συμβαίνουν ατυχήματα, που αποδίδονται μόνο και μόνο στο ότι η κατάβαση αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη ή οτι δεν συνειδητοποιήθηκαν τα επικίνδυνα μέρη.
Οι περισσότεροι απ'αυτούς που έχουν πάθει ατυχήματα δεν είναι ούτε καν σε θέση, οπως φαίνεται απο τις στατιστικές, να κάνουν μια συγκεκριμένη περιγραφή των συνθηκών της πίστας και πολυ περισσότερο να δώσουν το βαθμό δυσκολίας και το γεωργαφικό χώρο της καταβάσεως που έκαναν.
 Σωστή συμπεριφορά με μια πρώτη εξέταση είναι η εξής :
  • Ενημερωθείτε γύρω απο τους διεθνώς ισχύοντες κανόνες και σηματαδoτήσεις πιστών, τη σωστή συμπεριφορά στους αναβατήρες και όσον αφορα τα οχήματα των πιστών.
  • Πρίν κάνετε την κατάβαση, ζεστάνετε τους παγωμένους μύες-σας με λίγη γυμναστική. Το ένα τέταρτο όλων των ατυχημάτων του σκι συμβαίνει κατα τη διάρκεια της πρώτης καταβάσεως με μιά "παγωμένη-εκίνηση"..

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου